Úvod / Články / Recepty / Špenátový zapekanec
Recepty

Špenátový zapekanec0

03.05.2014 pridal nanuska zapekanec

Zdravím Vás stravníci drahí, milí a zlatí. Hoci je zelený štvrtok neúprosne za nami, rozhodla som sa pre špenátovú variáciu, talianskeho slaného koláča. (Robieva sa s lístkovým cestom, no maso). Zistila som,  že najlepšie tento koláč (zapekanec) chutí, keď je studený, čím netvrdím, že „hnedka“ ako sa dopiekol som sa naň nevrhla a neobarila si jazyk. Keď sa Vám špenát nebridí a netrpíte intoleranciou laktózy, vyskúšajte upiecť, čiže zapiecť špenát s ricottou. Na slaný koláč budete potrebovať všetky tieto suroviny a možno aj niečo okrem nich, veď uvidíte:

  • 350 g čerstvých špenátových listov
  • 250 g rapíkatého zeleru
  • 150 g cibule
  • 400 g ricotty
  • 3 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať
  • olej

 Cibuľu a zeler si pomocou noža rozmeníme na drobné. Špenátové listy prepláchneme pod tečúcou vodou a necháme si rozohriať panvicu. Horúcu panvicu pokvapkáme olejom a necháme opražiť cibuľu. Potom pridáme zeler a podlejeme asi 200ml vody (som to nenapísala do zoznamu, júúj, nič sa s tým už nedá spraviť J) Necháme to teda pekne dusiť a zatiaľ si spravíme čaj, keďže je vonku tak krásne a príjemne. Zeler dusíme kým nezmäkne, nie blatko ale kým nebude viac mäkký ako tvrdý. Môžeme včil pridať špenátové listy a ochutiť. Pridáme aj cesnačík pretlačený pomocou pretlačovátka (Jazykovedný ústav ma musí milovať). Keď už je to v tej panvici také udusené a ochutené, môžeme vypnúť sporák a nechať obsah panvice vychladnúť. Keď už má zelenina izbovú teplotu, predhrejeme si rúru na 200ºC. Ricottu vyklopíme do hlbokej misky a pridáme vychladenú zeleninku (ak sa Vám vidí, že máte ešte dosť vody v panvici, tak zeleninu najprv zcedťe a až potom pridajte k ricotte) a jedno vajíčko. Všetko to poriadne premiešame a väčšinu hmoty vylejeme do zapekacej misky. Nechajte si zhruba 4 lyžice hmoty bokom. Pomocou lyžice spravíme v miske dve malé vaničky, kam vyondiame, teda rozklepneme, vajíčka. Vajíčka prekryjeme zvyškom hmoty a šupneme to do rúry. Pečieme zhruba 20 – 30 minút, podľa výkonu spotrebiča. Zapekanec je hotový, keď sa Vám po stranách spraví taký tmavší – tmavší, nie zhorený – okraj. Môžete si ešte výtvor posypať syrom, to tiež nemusí byť na zahodenie. Či už budete zapekaný špenát jesť studený alebo teplý, bude dané množstvo obsahovať približne 1115 kcal: 66g bielkovín, 49g sacharidov a 68g tuku. Z tejto dávky by Vám mali vyjsť 4 porcie. Dobrú chuť :)

 

Komentáre

Pridať komentár

Ak chcete vložiť komentár, musíte sa prihlásiť

O nás

Máš pre nás zaujímavú ponuku na spoluprácu? Neváhaj a kontaktuj nás na našej emailovej adrese:

info@fitmagazin.sk

Otázky ohľadom výživy, tréningu a doplnkov smerujte na naše fórum.

A hlavne nám nevolaj na:

+421 912 345 678 90

Newsletter

Zaregistrujte vašu e-mailovú adresu a dostávajte najnovšie informácie z oblasti fitness a športovej výživy.

Reklama

Reklamu na Fitmagazin.sk zabezpečuje spoločnosť Wake Up Advertising, spol. s.r.o.

Kontaktná osoba:
František Hurný
Sales Manager
M +421 908 703 827
frantisek.hurny@wakeup.sk

Cenník v PDF »

Nájdeš nás aj na:

Twitter Facebook Google+
Úvod · Články · Videá · Fórum · eShop · O nás · Kontakt © 2012. FitMagazin.sk. Všetky práva vyhradené.