Úvod / Články / Články o výžive / Čo je to raw stravovanie a čo sa môžeme naučiť?
Články o výžive

Čo je to raw stravovanie a čo sa môžeme naučiť?1

11.10.2015 pridal Valihora Raw strava

Odvšadiaľ počúvame o raw koláčoch, raw receptoch, raw stravovaní. Je to zaujímavý spôsob stravovania, ktorý sa zakladá na logických predpokladoch, samozrejme je aj dosť kontroverzný ale hlavne, teraz frčí! Nemyslím si, že je to jediná možná cesta ale určtie sa môžeme z tohoto stravovacieho prístupu veľa inšpirovať. Ja som sa s ním stretol vážnejšie prvý krát v USA v roku 2007. Zaujalo ma to, ale nie som žiadny raw maniak. Po pár rokoch je tento trend aj u nás, preto sa v tomto článku chcem bližšie pozrieť na raw stravovanie a možno inspirovať aj teba. 

Raw stravovanie, tiež známe ako vitariánstvo je spôsob stravovania, pri ktorom sa konzumujú surové, tepelne nespracované, “živé” potraviny - ovocie, zelenina, orechy, semená, do určitej miery sa dajú používať aj vajcia, ryby a mliečne výrobky - ktoré neprešli pasterizáciou, homogenizáciou alebo iným spracovaním - napríklad jogurt, kefír…

V raw stravovaní sa kladie dôraz na minimálne spracovanie potravín - verí sa, že zahriatie nad 40-49 stupňov poškodzuje prirodzenú nutričnú hodnotu potravy a dokonca môže byť telu škodlivé. Za týmto tvrdením je teória, že potrava v surovom stave je bohatá na enzýmy, vitamíny a ďalšie látky, ktoré varením zničíme. 

Aj tu existuje niekoľko smerov, napríklad raw vegáni - konzumujú iba rastlinnú potravu, frutariáni jedia takmer výlučne ovocie, prípadne orechy a semená. Juiceriáni (džúsariáni??? :D ) si všetkú svoju potravu pripravujú tekutú. Mäsovo orientovaní rawáči sú známy vyznavači “Raw Paleo stravy”, väčšinou jedia veľa mäsa, morských živočíchov, vajec a rastlinných zdrojov a skôr sa vyhýbajú “ne-Paleo” zdrojom ako obilninám a mliečnym výrobkom…

Aj tí, čo zaraďujú živočíšne zdroje do svojej raw diéty vyberajú také, ktoré sa môžu konzumovať nespracované - mliečne výrobky, vajcia, ryby, morské plody… Ani tieto zdroje nezahrievajú na teplotu vyššiu ako 40 stupňov z rovnakých dôvodov, ako spomínam vyššie - tepelne upravené mäso stráca svoju nutričnú hodnotu a je menej hodnotné pre človeka. Zdroje mäsa by mali pochádzať z trávou kŕmeného dobytka s voľným výbehom, to isté s hydinou.

Raw stravovanie sa začalo vyvíjať niekedy v devätnástom storočí. Prvé odborné práce začali vznikať niekedy v prvej polovici 20. storočia. V súčasnosti je to veľký búm, každý chce byť raw, na fejsi vznikajú rôzne stránky, fitness nadšenci si vymieňajú recepty na skvelé raw-bio-organic-fair trade-sugar free-gluten free-vegan a ja neviem aké ešte aké koláče a samozrejme, ozajstný hipster ani nepostuje na instagram koláč, ktorý nie je raw a najlepšie hand made.

Východiská:

- zohrievanie nad 40-49 stupňov spôsobuje degradáciu a ničenize enzýmov v potrave, ktorá pomáha tráveniu.

- surová strava obsahuje baktérie a iné mikroorganizmy, ktoré pozitívne ovplyvňujú imunitný systém a trávenie

- surová strava má vyšie nutričné hodnoty ako potrava, ktorá bola varená

- spracovaná strava často obsahuje ochucovadlá, ktoré pôsobia toxicky na organizmus. Patria sem konzervanty, ochucovadlá, farbivá…

Výskumy a skúsenosti

Podľa môjho názoru nemá zmysel vyťahovať výskumy na dokázanie alebo vyvrátenie raw stravovania. Nadšenci raw nájdu kopec výskumov, ktoré potrvrdzujú ich teóriu, odporcovia nájdu rovnaký kopec výskumov, ktoré raw stravovanie vyvracajú. V súčasnosti prebieha veľká diskusia, ktorú aj tak asi nikto nevyrieši. Ja verím, že niečím nás všetkých tento spôsob stravovania môže obohatiť a jeho hlavné myšlienky dávajú zmysel aj keď hovädzí stejk s ryžou, proteín s mliekom a ovsené vločky s tvarohom mi nikto nezoberie! Aspoň zatiaľ ;)

Názory za

Zástancovia raw stravovania tvrdia, že týmto spôsobom stravovania sú oveľa menej náchylný na choroby - dokonca sa dá vyliečiť aj rakovina. Surová strava vedie k zníženiu cholesterolu, lepšiemu tráveniu a celkovému lepšiemu pocitu. Navyše, nezaťažuje tak tráviaci trakt a nepôsobí toxicky na organizmus. Z raw stravy sa vraj dá získať všetko potrebné pre zdravý a dlhý život. 

Názory proti

Asi najdôležitejšou kritickou poznámkou je, že práve tepelná úprava potravy nás odlíšilia od iných živočíšnych druhov a umožnila zlepšiť mozgovú kapacitu človeka. Denaturácia potravín - teda spracovanie napríklad varením umožňuje lepšie trávenie potravy a lepšiu využiteľnosť. Vegánsky orientované diéty zvyčajne vedú k nižšej hustote kostí alebo nedostatku niektorých kľúčových látok. 

Vegetariáni síce často hovoria, že z rastlinnej stravy sa dá získať plnohodnotný zdroj bielkovín a všetkého potrebného, z praxe napríklad ale nepoznám žiadneho známeho kulturistu… 

Profesor Richard Wrangham je výskumník a profesor antropológie, ktorý naznačuje, že práve varená strava je oveľa prirodzenejšia pre človeka ako surová, lebo sa počas evolúcie prispôsobila varenej strave. Tento profesor si myslí, že práve varenie je zodpovedné za zväčšenie mozgu, zmenšenie tráviaceho traktu, menšie sánky a zuby.

Záver

Ako som už spomenul, raw strava je veľmi zaujímavá, kontroverzná ale aj moderná. Je dôležité vedieť, o čom to celé je a prípadne to na sebe vyskúšať. Keď nie úplne tak aspoň sa inšpirovať. Určite je pravda, že konzervované a inak spracované potraviny strácajú svoje biologické vlastnosti a od kedy som sa aspoň čiastnočne oboznámil s týmto spôsobom stravovania, vždy sa snažím jesť čo najmenej spracované potraviny. Samozrejme nevylučujem varenie ale ak sa dá, snažím sa jesť čerstvé ovocie a zeleninu a uprednostniť ho pred inými, často umelými variantami. 

Komentáre

  • Majo 1 11.10.2015 22:10:53

    Vali, konečne článok, ktorý mnohým “otvorí oči” (alebo nie?!) v aktuálnom stravovaní ľudskej populácie. Som rád, že si ho napísal a vysvetlil aspoň princíp, teóriu ... prax o stravovaní aj trochu z odbornejšieho pohľadu.
    Dnešná moderná konzumácia stravy - je výsledkom zdeformovaných postáv aj u detí (do 15 rokov, tak je charakterizovaný vek dieťaťa) a mladých ľudí v dospievajúcom veku. Píšem “aj u detí” - mám tým na mysli, že rodičia vykrmujú svoje deti, ... len aby sa mali dobre. A konečný výsledok? - to ani nemusím písať.
    Rodič vybaví a doktor potvrdí, že dieťa nemôže v škole absolvovať hodinu telocviku (možno 2 v týždni), lebo ...
    Fitká sa začínajú plniť ... násť dievčatami (dvanásť, trinásť, štrnásť, ...), ktoré si chcú už v tomto veku vylepšiť postavu, pretože, ... maminy vyzerajú lepšie ako ich ratolesti (najmä u dievčat). 

    Je to návrat k RAW strave?! Áno - nie?! Alebo k fyzickej aktivite, ktorá u dnešných detí tak výrazne zaostáva oproti generácii z minulých desaťročí?

  • forestovic 17.11.2015 23:45:29

    SKÚSENOSŤ

    istý čas som sa stravoval “raw food” a popritom som aj cvičil. Čo som odpozoroval je to, že svaly nerastú až také veľké, napriek tomu na tréningu som mal oveľa viac sily, a pocit, že mi rastú čisté kvalitné svaly. Samozrejme telo sa fajne odtukuje.

Pridať komentár

Ak chcete vložiť komentár, musíte sa prihlásiť

O nás

Máš pre nás zaujímavú ponuku na spoluprácu? Neváhaj a kontaktuj nás na našej emailovej adrese:

info@fitmagazin.sk

Otázky ohľadom výživy, tréningu a doplnkov smerujte na naše fórum.

A hlavne nám nevolaj na:

+421 912 345 678 90

Newsletter

Zaregistrujte vašu e-mailovú adresu a dostávajte najnovšie informácie z oblasti fitness a športovej výživy.

Reklama

Reklamu na Fitmagazin.sk zabezpečuje spoločnosť Wake Up Advertising, spol. s.r.o.

Kontaktná osoba:
František Hurný
Sales Manager
M +421 908 703 827
frantisek.hurny@wakeup.sk

Cenník v PDF »

Nájdeš nás aj na:

Twitter Facebook Google+
Úvod · Články · Videá · Fórum · eShop · O nás · Kontakt © 2012. FitMagazin.sk. Všetky práva vyhradené.